En jäkligt god chili

Nu när hösten har kommit och dagarna känns mer mörka än ljusa så tycker jag det passar bra att göra lite långkok. Fick ett recept för några år sedan från min vän, Marcus Englesson och har med  några få justeringar hittat fram till vad jag tycker är en jäkligt god chili. Receptet blir ca 8-12 portioner men är perfekt att frysa in och ta fram när du har lite bråttom eller får oväntat besök.

För goda tillbehör till chilin kan jag tipsa om Jonas Crambys bok, Texmex från grunden som är en fantastiskt rolig och inspirerande bok.

INGREDIENSER
  • ca 1 kg högrev, skuren i tärningar (ca 2×2 cm)
  • 3 st gula lökar, hackade
  • 4-5 st stora vitlöksklyftor, hackade
  • 6 st blekselleristänger, hackade
  • 4 st jalapeños, urkärnade och hackade
  • 4 msk mjöl
  • 2 msk chilipulver
  • 2 pkt bacon, 280 g, i bitar
  • 10 dl oxbuljong
  • ca 6 dl öl (gärna lite chokladig)
  • 3 tsk chipotlepasta
  • 2 msk paprikapulver
  • 4 tsk spiskummin
  • 8 tsk oregano
  • 4 tsk mald koriander
  • 3 tsk socker
  • 3 tsk kakao
  • salt efter smak
GÖR SÅ HÄR
  1. Använd gärna en järngryta om du har.
  2. Fräs lök, vitlök, blekselleri och jalapeños i smör i järngrytan.
  3. Stek köttet i en stekpanna lite i sänder och se till att det steks på alla sidor, lägg sedan över i grytan.
  4. Blanda chilipulver och mjöl och strö sedan över köttet i grytan.
  5. Lägg i bacon.
  6. Häll på buljongen och öl tills vätskan täcker allt.
  7. Låt det koka upp.
  8. Sänk värmen så det bara småkokar.
  9. Rör ner chipotlepasta, paprikapulver, spiskummin, oregano, koriander, socker och kakao.
  10. Låt grytan koka mellan 8 – 10 timmar så köttet fallit sönder helt och hållet.
  11. Rör ofta i grytan så att det inte bränner fast i botten.
  12. Smaka av ett par gånger under tiden för om det eventuellt skulle behövas mer kryddor eller salt.
  13. Häll på mer vätska (buljong och öl) när det behövs.
  14. Servera med exempelvis ris/nachochips/tortillabröd, guccamole, sallad, tomater, gräddfil/turkisk yoghurt och en god öl.

Bon appétit!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.