Kurser

Det finns en uppsjö av kurser ni kan gå under graviditeten. Vi valde att först gå en förlossningskurs för förstföderskor via vår barnskorskemottagning, BB Stockholm Family. Den var gratis och var vdi två tillfällen á ca 2,5 timme. Första träffen handlade om födandet och hur man kan förbereda sig. Andra tillfället handlade om barnet, den nya familjen, om första tiden efter förlossningen, amning, relationen till barnet, anknytning, föräldraskap samt relationen.

Det mesta var ganska basic och handlade om saker man redan läst via böcker och appar, men det är alltid bra att repetera informationen. Den var ju ändå gratis så varför inte ta allt man kan få.

Vi valde sedan att boka en profylaxkurs via babygruppen.se men dessa kan oftast också bokas via din barnmorskemottagning, då de flesta använder sig av just Babygruppen. Denna kurs bestod också av 2 tillfällen men på 3 timmar vardera och kostar runt 2000kr för ett par.

Profylax betyder ”förebyggande”. När man talar om profylax i samband med barnafödande handlar det om att förebygga att mamman slutar andas och spänner sig, något som är lätt hänt när värkarna sätter igång och man känner förlossningssmärta. Är mamman väl förberedd kan hon känna sig lugnare och tryggare. Det gynnar förlossningsförloppet på flera olika sätt. Det är även viktigt att jag som partner är väl förberedd så att jag kan vara till bäst stöd under förlossningen.

Profylaxkursen innehåll mentalträning, information om förslossningsförloppet och partnerns viktiga roll samt många praktiska övningar.

Jag tror att en del män och vissa kvinnor kan ha svårt för dessa kurser och kan också förstå det. Du befinner dig ju i en grupp med främlingar och ska göra avslappningsövningar som du aldrig tidigare kunnat tänka dig att du skulle göra inför en massa okända människor. I och med att jag och Sharons arbetar som musikalartister så är vi nog lite mer avslappnade och mer vana med att ibland göra lite obekväma saker inför främlingar. Vi tycker ju till och med att det är roligt!

Jag rekommenderar absolut båda dessa kurser framförallt för att bli mentalt förberedd och kunna ställa frågor till fler än er barnmorska. Som jag tidigare nämnde finns det massor av kurser och föreläsningar som till exempel amning, gravidyoga, vattengympa, första hjälpen, den moderna pappan och gravidmassage. Välj det som kan hjälpa er och som passar er ekonomi, för det kan bli rätt dyrt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.