Att välja namn

Att välja namn på sitt framtida barn är oftast ganska svårt men det finns massor av hjälpmedel nu för tiden och en bra början kan ju vara att bara bläddra igenom alla tusentals namn som finns på olika webbsidor och appar. En annan okonventionell metod är att ta en promenad förbi en kyrkogård och bli inspirerad av alla namn.
Det finns ju även namnböcker men det känns som en onödig kostnad när det finns så mycket digitalt och oftast kostnadsfritt numera.

Det underlättar såklart om man redan vet vilket kön det är på barnet, men detta kanske inte ska vara anledningen till varför man tar reda på barnets kön.

Nedan följer några tips på webbsidor.

Nedan följer några tips på appar i iTunes Store.

Vid Sharons första graviditet hade både jag och Sharon ganska spridda tankar kring namnet. Jag var helt insnöad på namnet Charlie men bara om det var en tjej och Sharon tänkte väldigt mycket på Elle. Några killnamn hade jag egentligen inte som favorit men Sharon gillade Elis. Namnet Charlie kände jag fick följa med våra tvillingar som tyvärr inte klarade sig.

När Sharon var gravid med Billie tänkte vi inte speciellt mycket på namn förrän efter vecka 20 då vi visste att det var en tjej. Vi vågade helt enkelt inte tänka för mycket på namn för att inte bli besvikna om det inte skulle gå vägen denna gång också. Sharon var fortfarande ganska förtjust i namnet Elle men jag hade aldrig riktigt gillat det. Förknippade det liksom med tidningen och såg en sminkad fjortistjej från Östermalm framför mig.

En dag så trillade plötsligt namnet, Billie ner i mitt huvud. Vet inte hur men det fanns bara där och jag var helt fast. Jag berättade om mitt namnförslag till Sharon och förväntade mig ett nej men Sharon gillade det också och kunde absolut tänka sig det.

Det var ingen idé att försöka leta vidare efter fler namn när vi hade hittat ett som båda gillade. Vi visste ju dock inte om det skulle passa vår bebis när hon kom ut men isåfall skulle vi leta vidare först då.

När Billie föddes så tog det bara någon dag innan vi började kalla henne för nuvarande namn, men det var mest för att testa hur det kändes. Jag måste medge att jag ganska många gånger sa Billy i början innan hjärnan vant sig att säga ett i istället.

Detta problem är ju något vi möter vardagligen numera. De flesta som träffar Billie uttalar namnet med y och tror dessutom att det är en kille. Det är smällar man får ta när man väljer ett könlöst namn och det är inte hela världen om folk tror hon är en kille. Jag hoppas dock inte att Billie kommer stöta på allt för många under sitt liv som inte fattar hur man ska uttala hennes namn.

2 kommentarer på “Att välja namn

  1. Från en som har ett namn ingen kan uttala i början (ibland aldrig) jag hatade det under min uppväxt men älskar det i vuxen ålder. Får mig att känna mig lite extra unik. Vi är ju alla unika men ett ovanligare namn kan addera lite där. Och för mig är det bara positivt nu.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.