Supernanny-metoden

Har ni hört talas om Supernannyn, Jo Frost?

Hon hade iallafall en serie på TV för några år sedan som jag tror hette just Supernanny. Serien gick ut på att hon besökte familjer i deras hem under flera dagar och gav dem sedan råd och hur dem kunde lösa sina problem. En av de metoder som både jag och Sharon snappade upp långt innan Billie fanns var hur hennes läggningsrutin gick till.

Det är väldigt vanligt att barnen har svårt att ligga kvar sin säng efter man sagt god natt. De ligger kvar en stund och går sedan upp och till exempel ropar på mamma eller pappa, vill ha vatten, hittar inte nappen etc.

Då kan man använda Supernanny-metoden, och det gjorde även vi, på det sättet vi kom ihåg den som, så kanske lite ändrad.

VÅR SUPERNANNY-METOD
 • Lägg barnet i sängen och prata igenom vad som hänt under dagen och vad som ska hända nästkommande dag.
 • Säg sov gott, pussa och krama.
 • Gå ut ur rummet och stäng dörren.
OM BARNET KOMMER UT
 • Led barnet till sängen igen och lägg det och säg sov gott igen.
 • Gå ut ur rummet och stäng dörren.
OM BARNET KOMMER UT IGEN
 • Led barnet till sängen igen och lägg det utan att säga något.
 • Gå ut ur rummet och stäng dörren.
OM BARNET KOMMER UT IGEN
 • Led barnet till sängen igen och lägg det utan att säga något.
 • Gå ut ur rummet och stäng dörren.

Fortsätt tills barnet somnar!

Denna metod fungerade verkligen för oss, och det kändes bra att Billie hela tiden visste att vi fanns där men vi var tydliga med att hon skulle sova genom att föra henne tillbaka till sängen. Visst blev Billie ledsen ibland men mer för att det var svårt att sova, inte för att vi inte var där för henne. Det har funnits kvällar när vi lett in henne till sängen runt 50 gånger, men dessa går att räkna på en hand.

Fungerade för oss, kanske också för dig, eller kanske inte. Värd att prova iallafall!

2 kommentarer på “Supernanny-metoden

 1. Toppen!

  Nu är bara Iris fyra månader ännu, men jag har redan tänkt på detta en del, hur vi på ett enkelt och smidigt sätt tar oss igenom kvällar när hon inte vill sova. Ska ta detta med mig tills det blir aktuellt och se om det fungerar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.